Veteriner İşleri Birimi

Veteriner İşleri Birimi, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü bünyesinde faaliyetlerini yürütmektedir. Sokak hayvanlarına yönelik klinik müdahale, aşılama, tedavi, kısırlaştırma ve rehabilitasyon işlemleri İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile yapılan protokol çerçevesinde Anadolu Yakası Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Yaşam Alanında yapılmaktadır. Faaliyetlerimizin temel amacı, Pendik İlçe sınırları içerisinde bulunan sokak hayvanlarının sağlığı ve refahını iyileştirmek, hayvanlardan insanlara bulaşabilecek hastalıkların önüne geçmek bu sayede halk ve çevre sağlığını korumak ve korunması yönünde toplum bilincini oluşturmaktır.

GÖREVLER

- 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu gereği rehabilitasyon ve geçici barındırma merkezi açmak. Burada barındırılan hayvanların sağlıklarını korumaya ve üremelerini kontrol altına almaya yönelik tedbirler almak. Aşılamak, işaretlemek ve sağlığına kavuşanları alındığı yerlere bırakmak.

- Zoonoz ve bulaşıcı hayvan hastalıklarını tanıtmak, koruma ve çözüm yollarını belirlemek amacı ile afiş broşür, yazılı ve görsel basın yayın organları yolu ile eğitim çalışması yapmak.

- Kurban bayramında kesilmek üzere pazara getirilen kurbanlıkların sağlık ve uygunluk açısından kontrollerini yapmak.

- Çevre temizliği, hayvan hastalıkları, gıda güvenliği, zoonoz mücadelesi ve vektör mücadelesi gibi müdürlüğün temel konularında hizmet içi ve hizmet dışı eğitim faaliyetlerini yapmak.

- İlçe sınırları içerisinde ihtiyaç duyulan noktalara konulan sulama ve besleme istasyonları ile sokak hayvanlarına yönelik besleme ve sulama çalışmalarını yürütmek.

- Hayvanları koruma ve hayvan sevgisi bilincini oluşturmak için gönüllü hayvanseverlerle beraber çalışmak, vatandaşlara yönelik çeşitli etkinlikler düzenlemek.

Tedavi ve Klinik Hizmetleri

İletişim merkezi yoluyla tarafımıza ulaşan talepler doğrultusunda hasta hayvan nakil ekiplerimiz tarafından bulunduğu adresten alınarak birimimize ulaştırılan yardıma muhtaç sahipsiz sokak hayvanlarının tedavileri ve çevre sağlığının korunması amacı ile bulaşıcı hastalıklara karşı gerekli aşıları yapılmaktadır.

Rehabilitasyon Hizmetleri

İlçe sınırlarımız içerisindeki sahipsiz köpekler, toplanıp bakımevine götürülerek burada uygulanan mikroçip implantasyonu ile kayıt altına alındıktan sonra kısırlaştırma, işaretleme, küpeleme, tedavi ve aşılama işlemlerinin sona ermesiyle birlikte alındıkları ortama geri bırakılmaktadırlar.

İlaçlama Faaliyetleri

Salgın hastalıklara sebebiyet verebilecek karasinek, sivrisinek, kene, pire, kemiriciler gibi taşıyıcı konumundaki canlılar ve çevre sağlığına olumsuz etkileri bulunan yılan, akrep, arı gibi hayvanlar ile uygun kimyasal ve biyolojik maddeler kullanılarak mücadele edilmektedir.Ayrıca, ağaç ilaçlama, çöp konteyneri dezenfeksiyonu ve kanalizasyon sisleme faaliyetleri yürütülmektedir.

Kurban Satış ve Kesim Organizasyonu

Kurbanlık hayvan satış ve kesim yerleri belirlenerek bu alanlar, genel hijyenik ve teknik koşullar yönünden denetlenmekte olup, kurbanlıklar kesim öncesi ve sonrasında muayene edilmektedir.

Saha Çalışmaları

Pendik ilçe sınırları içindeki sokak hayvanları rutin olarak sağlık kontrolünden geçirilmekte olup gerekli aşı ve tedavileri yapılmaktadır. Ayrıca Pendik Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü ile ortak çalışma yürütülerek bölge hayvanlarının kan analizleri değerlendirilmektedir.

Sokak Hayvanlarının Beslenmesi

İlçemiz köyler bölgesinde 2000 civarında köpeğin beslenmesi amacı ile haftanın 7 günü, 55 ayrı noktada günde ortalama 150 kg kuru mama ile işyerlerinden toplanan artık yemek ve bayat ekmek dağıtımı yapılmaktadır. Ayrıca ilçemizde ikamet eden 39 yerel hayvan koruma görevlisi, belediyemiz tarafından kendilerine verilen kuru mamalar ile bölgelerinde bulunan yardıma muhtaç sahipsiz sokak hayvanlarının beslenmesini sağlamaktadır.

Şikayet ve Taleplerin Değerlendirilmesi

İletişim merkezi yoluyla tarafımıza ulaşan, başta kümes, ahır ve sahipli hayvanlar olmak üzere tüm şikayetler yerinde incelenmekte olup, gerektiğinde zabıta müdürlüğü ile koordineli olarak çözüme kavuşturulmaktadır.

Sahiplendirme Faaliyetleri

Sahipsiz hayvan bakımevinde tedavi süreci bitip doğaya salınma aşamasına gelen hayvanlar, isteyen vatandaşlar tarafından sözleşme karşılığında sahiplenilebilmektedir.

Sosyal  Etkinlikler

İlçemizde hayvanların korunmasına yönelik toplum bilincini oluşturmak ve hayvan sevgisini artırmak amacıyla, 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü etkinlikleri başta olmak üzere ilköğretim öğrencilerine yönelik hayvanat bahçesi gezileri, ücretsiz kuduz aşısı kampanyası, evcil hayvan sahiplendirme kampanyası gibi organizasyonlar düzenlenmektedir.

2014 YILI VETERİNER HİZMETLERİ FAALİYET ÇİZELGESİ İÇİN TIKLAYINIZ...

2013 YILI VETERİNER HİZMETLERİ FAALİYET ÇİZELGESİ İÇİN TIKLAYINIZ...

Veteriner İşleri Birimi

Telefon: 0 216 585 11 71